söndag 2 september 2007

And it was the key to Heeeeeeeell!!

Jag har sett långt ifrån alla filmatiseringar av Stephen Kings alster. Men det är även långt ifrån alla som man behöver se. Vissa bör absolut undvikas. Som The Mangler till exempel.
Guldkornen är absolut The Shawshank Redemption, Misery, Stand By Me, Apt Pupil och The Shining.
Men det är speciellt en kortfilm som jag vill uppmana alla att se och det är ”Battleground” som ingick i serien Nightmares and Dreamscapes. Utan dialog lyckas Brian Henson regissera ett ypperligt humoristiskt stycke som inte enbart får William Hurts karaktär att blöda, utan även mitt hjärta att le. Om ni har möjlighet: se den!

En av Kings filmatiseringar som verkar ha gått lite under radarn är Secret Window (2004). Och helt oförtjänt, för denna film är riktigt intressant.
Huvudkaraktären Mort Rainy (Johnny Depp) är en författare (vad annars?) som blir anklagad av en främmande man (John Torturro) för att ha plagierat dennes historia och krävs därför på rättvisa.
Johnny Depp gör en trovärdig karaktärstolkning som lite sliten i kanterna med ett charmigt nyvaket hår. De komiska inslagen, som uttrycks genom barnslig aggression mot städhjälpen och frun samt genom ljuvlig småsinthet mot frugans nya kille Ted, stärker karaktären och gör den bättre. John Torturro är bra som alltid. Filmen lyfts av skådespelarinsatserna av dessa herrar.

Men det finns även annat som lyfter denna film, öppningsscenen är riktigt bra och den långa kameraåkningen som leder oss från naturen utanför författarens hus, upp mot huset, in genom ett fönster och ner en våning och genom en spegel för att sedan stanna på huvudkaraktären är otroligt bra. Kameraföringen är förövrigt bra genom hela filmen och de små flashbacksen till scenen vid motellet eller scenen där Morty retade upp Ted, är perfekta med en nypa av underbar humor.

Slutet på filmer är väldigt viktiga för mig och tyvärr kunde slutet på Secret Window vara bättre. Sista klippet som är på några sekunder är riktigt bra, men jag tycker filmen kunde ha slutat vid spadscenen för scenerna som leder upp till slutet drar bara ner på det intressanta. Det är aldrig bra när man som tittare säger: ”Där borde filmen ha slutat” och så fortsätter den i tio minuter till.
Men, men, man kan inte få allt.

Nu ser jag fram emot 1408 med John Cusack!

Inga kommentarer: