söndag 2 september 2007

Film, film, film…

Förutom Secret Window har det även blivit The Incredibles, Dinner Rush och Dark City från filmhyllan och Spaced från tv-seriehyllan denna helg.

Om man har bestämt sig för att enbart se en enda superhjältefilm, så välj i så fall The Incredibles, som är en riktigt bra animerad film om superhjältar med James Bond-inspirerade inslag.
En film med skurkar vid namn Bomb Voyage och the Underminer kan inte vara dålig. Dessutom är Jack-Jack söt och Edna Mode helt ljuvlig.


Dinner Rush inleds med en konversation mellan två äldre italienska män som låter så naturlig att det nästan känns som att man tjuvlyssnar på ett vanligt samtal. Och det är ungefär den känslan som hela filmen frammanar. Ett besök på en riktig restaurang, där fokus ligger på maten och där maffiainslagen mer är en sidohistoria.
Det ordnade kaoset i köket, personalen, gästerna och dialogen känns äkta. Matlagningsuppvisning ackompanjerad av musik och allt ser gott ut, vissa rätter kan man nästan känna doften av. En bra film helt enkelt.


Dark City är en mörk film. Bokstavligt. Belysningen är dunkel genom hela filmen, med undantag av vissa barndomsflashbacks, och det har inte enbart att göra med att handlingen utspelas under kvällar och nätter. Ljuskällorna som används är ofta ljuskällor som faktiskt är i bild, vilket ger en klassisk noir-känsla.
Men det är inte bara ljussättningen som är bra. Scenografin ser ut som kulisser, vilket ger rätt känsla för handlingen och undervärlden är full av schyssta inslag och makapärer.
Men det bästa måste ändå vara de bleka, smala och skalliga figurerna i mörka Pinhead-aktiga rockar som leviterar och håller staden i ett stadigt experimentellt grepp.


Tv-serien Spaced är skapad av samma herrar som Shaun of the Dead och Hot Fuzz och det är samma slags humor. Många film- och seriereferenser som lockar till igenkännande skratt. En riktigt rolig serie och jag hoppas att andra säsongen är lika bra som den första.

Och apropå Simon Pegg, så ser jag fram emot Run, Fat Boy, Run med Dylan Moran och Hank Azaria (hurra).

Inga kommentarer: