söndag 7 december 2008

May the forks be with us

Förutom lite CSI och Fringe gick gårdagen även i komedins tecken.

Först ut var Mystery Men:
Tre fantastiskt misslyckade superhjälte-wannabes, The Blue Raja (Hank Azaria), Mr. Furious (Ben Stiller) och The Shoveller (William H. Macy) kämpar för den goda saken i skuggan av stadens riktiga superhjälte, Captain Amazing (Greg Kinnear). Men när Captain Amazing kidnappas av superskurken Casanova Frankenstein (Geoffrey Rush), måste de utmana skurken och rädda sin stad och dess invånare. De får hjälp av bland andra The Bowler (Janeane Garafalo) och vapenspecialisten Dr. A. Heller (Tom Waits). En riktigt rolig och bisarr film.

Den andra filmen för dagen var Kung Fu Hustle:
Två misslyckade småbovar, Sing och Bone, vill bli en del av yxgänget, de dansande gangsters som kontrollerar Canton och terroriserar dess invånare. Sing och Bone lyckas i sitt försök att bli medlemmar att få yxgänget emot fel kvarter. Några av invånarna är nämligen inte vad de verkar vara. Tack vare sina flinka fingrar får Sing sin chans. Och när det verkligen gäller för denne klantige wannabe, väljer han sida och når sin sanna potential.
Det är några riktigt schyssta karaktärer med i filmen som måste ses. Hyresvärdinnan till exempel, med hårrullarna och cigaretten i mungipan. Eller hennes flexible och flörtige make.
Jag brukar inte gilla kung fu-filmer, men denna är inte en vanlig kung fu-film. Fightscenerna är underbara, så bisarra och överdrivna att man inte kan låta bli att älska dem. Denna film är något för både den kung fu-fascinerade och den som gillar parodisk humor.

Inga kommentarer: