fredag 5 december 2008

What do you want me to say to the 50 million people who are gonna go out of their minds as soon as it airs?

Aaron Sorkin kan sin sak. Studio 60 on the Sunset Strip är ännu ett bevis på det. Denna serie är fantastisk.
Dialogen är ibland så snabb att man blir andfådd av att lyssna på den. Den är smart och skarp. Och det är ofta inte bara samtal två och två, ibland är de tre (eller fler) som har varsitt samtal med varandra samtidigt. Men det blir inte förvirrande och det känns aldrig som någon väntar på att någon annan ska säga klart sin replik. Och även om de flesta människor egentligen inte pratar sådär utan att någon gång staka sig eller säga fel, så känns det helt enkelt äkta.

Precis som i West Wing, går och pratar skådespelarna ofta samtidigt, något som också gör att det känns mer äkta och som att man är mitt uppe i det, som man är där. Visst finns det klipp i dialogerna, men de är inte så många och tempot håller. Sådant ställer inte enbart krav på manusförfattaren, utan även på skådespelarna, regissör och den som håller i kameran. Jag gillar att bilden oftast håller sig stabil.

Det finns mycket humor och värme i Studio 60, inte enbart i handlingen, utan även mellan karaktärerna vars samspel är felfritt. Speciellt vänskapen mellan Matt, den neurotiske perfektionisten, och Danny, the puppet-master som håller i alla trådar, känns genomtänkt.
Det är inget som faller platt. Även när tempot dras ner i vissa av avsnitten så blir det aldrig tråkigt, utan ger istället mer djup till både handling och karaktärer. Genom dessa karaktärer visar Aaron Sorkin på en stor kärlek, vördnad, respekt och stolthet över tv-historien och det arv som finns inom speciellt humor-skrivandet.

Studio 60 har fått oförtjänt mycket skit om att själva humorprogrammet som serien handlar om inte är roligt nog. Men det är det som händer bakom kulisserna som är det intressanta, det arbete som leder till programmet och de politiska svårigheter som ofta står i vägen.

Så hur kunde denna serie enbart få en säsong, när Horatio Caine fortfarande slaktar sina usla one-liners i CSI: Miami och när andra serier får säsong efter säsong? Vågar man säga politiskt? Eller den religiösa högern, som verkar ha skrämmande mycket att säga till om?
Studio 60 är inte en lättsmält serie. Men det är det som gör den bra. Det och skarp dialog och övertygande skådespelarinsatser.

2 kommentarer:

mistlur sa...

och trotts att jag blev sugen på serien redan när matthew perry gästade jay leno för tre år sedan så har jag ännu inte tagit mig i kragen och kollat in den. gick på tv gjorde den också. skämms, misha!

De sa...

Jag håller med. Skämmes!